Scones



16 st

8 dl vetemjöl eller
4 dl grahamsmjöl+ 4 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk eller filmjölk

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i  mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt mjölk eller filmjölk och rör snabbt ihop degen.
Dela degen i 4 delar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till med en mjölad hand, så att det blir en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka som ett kors, så det blir 4 bitar på varje. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Servera scones nygräddade med marmelad eller smör och ost

Fiskgratäng med räkstuvning



6 port

2 st fiskblock med sej eller torsk
2 burkar räkstuvning
riven ost
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fiskblocken i en ugnsform, salta och peppra. Täck med aluminiumfolie och tillaga fisken i ca 20 minuter i ugnen. Ta ut formen, dela fiskblocken i lagom stora bitar,bred räkstuvningen över fisken och strö över riven ost. Gratinera ytterligare i 15 minuter. Servera med ris och sallad

Flygande Jakob


6 port

1 kg kycklingfilé
2-3 pkt bacon
5 dl grädde
3 dl chilisås
4 msk vetemjöl
jordnötter

Sätt ugnen på 225 grader. Klipp eller skär baconet i bitar, stek i stekpanna, lägg åt sidan. Skär kycklingen i bitar och stek. lägg kycklingen och baconet i en ugnsform. Vispa ihop grädde, chilisås och vetemjöl, häll det över kycklingen och baconet. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter, strö över jördnötterna när det är 5 minuter kvar, eller servera bredvid om någon har allergi.

Köttfärsjärpar med klyftpotatis och krämig vitkålssallad



4 port

Klyftpotatis

1-2 kg potatis
smör
salt

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i en smord långpanna, klicka lite smör över och salta. Stek potatisen i ugnen i 40 minuter.

Vitkålssallad

400 g vitkål
ca 75 g fetaost
2 dl gräddfil
salt och peppar

Strimla vitkålen och blanda med fetaost och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.

Köttfärsjärpar

1 gul lök
400 g älgfärs eller blandfärs
½ dl Ajvar relish
3 msk vatten
3/4 tsk salt
smör till stekning

Finhacka löken. Blanda med färs, ajvar relish, vatten och salt. Forma avlånga järpar och stek i stekpanna. Lägg dem i en ugnsform, täck med aluminiumfolie och låt dem eftersteka i ugnen tills potatisen är färdig.

Salami-och fetaostfyllda kycklingfileér med ugnsbakade rotsaker och fetaoströra


4 port.

4 kycklingfileér
8 salamiskivor
Fetaost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär en ficka i kycklingfileérna och fyll dem med salami och mosad fetaost. Salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter tills kycklingen är helt genomstekt.

Ugnsbakade rotsaker

Valfria rotsaker, tex Kålrot, Morot, Potatis, Rödbetor, Palsternacka
Rapsolja
Flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Skär rotsakerna i bitar, klyftor och halvor, bred ut dem i en långpanna. Ringla över oljan och strö över flingsaltet. Rör om. Baka rotfrukterna i ca 30-40 minuter, tills de är mjuka. Rör om några gånger under tiden.

Fetaoströra

5 dl Creme Fraiche eller Turkisk yogurt
400 g Fetaost
salt och peppar

Mosa fetaosten, blanda med creme fraichen eller den turkiska yogurten. Smaka av med salt och peppar.









Emmas Blåbärspaj




1 kg blåbär
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Smulpajdeg

4 dl vetemjöl
6 msk strösocker
200 g smör/margarin

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda blåbären med socker och potatismjöl. Blanda vetemjöl och socker i en skål, lägg i smör/margarin och smula ihop till en smulig massa. Låt bären rinna av och lägg dem i en pajform. Fördela smuldegen över blåbären. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Servera pajen ljummen med Vaniljvisp eller glass.

Crepes med räk-och champinjonstuvning


ca 4 port

Pannkakssmet

2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
1-2 burkar Champinjonstuvning och Räkstuvning

ca 3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop pannkaksmeten i nämnd ordning och grädda pannkakor, låt de svalna.
Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut ett lager Räkstuvning på hälften av pannkakorna och Champinjonstuvningen på andra hälften. Rulla ihop dem och lägg de på bakplåtspappret. Strö riven ost över.
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, tills osten fått färg. Servera med en sallad.




Pastagratäng






ca 8 port


1 påse (500g) valfri pasta, tex Fusilli, Penne eller Gnocci

Köttfärssås

1 kg köttfärs
2 gula lökar
2 burkar Krossade tomater
Chilisås

salt och peppar

Ostsås

3 msk margarin
3 3/4 msk vetemjöl
7,5 dl mjölk
ca 5 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan. Häll av vattnet.
Bryn lök och köttfärs i en stekpanna eller gryta. Blanda i krossade tomater och chilisås efter smak, salta och peppra, låt puttra ca 10 min. Gör under tiden ostsåsen. Smält margarin, vispa ner vetemjöl, häll i mjölken. Koka upp under omrörning, låt småkoka på svag värme i 3-5 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i ca 3 dl av den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut pastan i en stor ugnsform. Häll över köttfärssåsen. Häll över ostsåsen, strö över resten av den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter

RSS 2.0