Gulaschsoppa med köttfärs
4 port
500g köttfärs
4 potatisar
1 röd paprika
1 gul lök
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500g krossade tomater
salt, peppar, chilipulver
Skala lök och potatis, skölj paprikan och kärna ur. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar. Fräs lök , paprika och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningen, krossade tomater, potatis och kryddor. Låt koka i 10-15 min. Smaka av med salt och peppar.
Tacos

Tillbehör:
Köttfärs med tacokrydda
mjuka tortillabröd
hårda tacoskal, gärna mini taco tubs
Riven ost
tomater
gurka
gul lök
rödlök
gröna oliver
paprika
majs
mild och stark tacosås
gräddfil med dipkrydda
ajvar relish
jalapeños
Kycklinggryta
4 port
5 kycklingfiléer
2 gula lökar
1-2 tsk curry
4-5 dl vatten
2 dl creme fraiche
salt, peppar
Skär kycklingen i små bitar, hacka löken. Stek kycklingen och löken i olja i en wokpanna eller gryta. Krydda med salt, peppar och curry. Häll i vattnet och låt koka kraftigt i 10 minuter. Tillsätt creme fraiche, koka upp och smaka av med mer salt, peppar och curry. Servera med ris och sallad.
Korvröra till pasta
4 port
400g falukorv
1 st purjolök
1 röd paprika
1 dl vatten
1/4 buljongtärning
1/2 dl klippt persilja
olja att steka i
2 dl riven ost
salt och peppar
Koka pasta. Skölj och finstrimla purjolök och paprika, stek det i oljan i ca 5 minuter. Skär korven i strimlor och stek med grönsakerna, tillsätt vattnet, buljongtärningen och persiljan, koka i ca 10 minuter. Blanda korvröran med pastan och osten, salta och peppra.
Chiligryta

6 port
2 kg älgkött eller nötkött
5 gula lökar
3 paket bacon
2 burkar krossade tomater
ca 5 dl vatten
4 tsk chilipulver och/eller 2 urkärnade chilifrukter
salt, peppar
Bryn köttet i en stekpanna, salta och peppra, lägg i en stor gryta. Hacka löken, bryn i stekpannan och lägg också det i grytan, häll i krossade tomater, vattnet och chilin. Koka på svag värme i 2 timmar.
Stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper. Baconet ska i grytan de sista 10 minuterna. Smaka av med salt och peppar och ev mer chili. Servera med ris eller potatis och sallad.
Köttfärspaj med bacon
Jag brukar göra dubbelt av pajdegen och kavla ut ett skal överst, eller sporra ut remsor som jag lägger som ett rutmönster över pajen och pensla med ett uppvispat ägg.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Grädda pajskalet i 10 minuter . Ta ut pajskalet, öka ugnstemperaturen till 225 grader och gör fyllningen.
Fyllning:
ca 500 g färs
1 paket bacon
1 gul lök
1 röd paprika
2 dl creme fraiche
ev riven ost
Stek färsen, bacon och lök i omgångar, lägg i en skål. Blanda i hackad paprika och creme fraiche och rör ihop. Bred ut fyllningen i pajskalet (strö på riven ost) . Grädda i ca 15-20 minuter. Vill man göra i långpanna är det bara att dubbla receptet. Servera med en sallad, gröna oliver och någon sås till tex Thousand Island dressing eller en dippsås, ex Tortilla.
Gratinerad kassler
4 port
12 tunna skivor kassler
3 dl grädde
1 dl chilisås
6 soltorkade tomater
1 dl riven ost
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop grädde och chilisås, strimla tomaterna och lägg i gräddblandningen, salta och peppra. Lägg ut kasslerskivorna i en ugnsform och häll över chiligrädden. Strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills ytan fått fin färg. Servera ris, pasta, potatis eller potatismos till.
Goda köttbullar
ca 80 små köttbullar:
2 dl havregryn
2-3 dl mjölk
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 riven gul lök
2 ägg
1 kg älg-, nöt- eller blandfärs
Blötlägg grynen i mjölken och tillsätt salt, peppar och lök. Låt det stå i 30 minuter. Blanda i färsen och äggen och arbeta ihop smeten, forma till små köttbullar och stek i matfett i en stekpanna. Man kan också steka i ugnen i en långpanna i 250 grader: Smält matfett i långpannan, lägg i köttbullarna och vänd dem några gånger tills de är färdiga.
Pasta med skinksås
4 port
2 msk margarin
2 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
ca 200 g skinka
ca 2-3 dl riven ost
salt och peppar
Koka pasta. Smält margarinet i en kastrull, vispa i mjölet, häll i mjölken och koka upp under omrörning. Koka på svag värme ca 3-5 minuter. Skär skinkan i små bitar och riv osten. Ta kastrullen ifrån plattan, lägg i skinkan och den rivna osten och rör om tills allt smält, salta och peppra. Servera till pastan.