Kanel-och vaniljbullar
Jag brukar göra en dubbelsats av bulldegen och göra hälften kanelbullar och hälften vaniljbullar.
Deg:
300 g margarin
10 dl mjölk
100 g jäst för söta degar
1 tsk salt
2 dl socker
4 tsk malen kardemumma
ca 2,6 l vetemjöl
2 ägg
pärlsocker
Fyllning 1:
250 g smör (rumsvarmt, mjukt)
2,5 dl socker
½ dl kanel
1 msk vaniljsocker
Fyllning 2:
250 g smör (rumsvarmt, mjukt)
2 dl socker
4 msk vaniljsocker
Smält matfettet i en stor kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är fingerljummet, ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, lös upp jästen med mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet. Rör till en blank smet, rör i resten av mjölet och knåda till en smidig deg. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Gör under tiden fyllningarna:
Blanda ihop ingredienserna i två skålar och rör ihop så att det blir en jämn röra.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda degen smidig, dela i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel, bred på fyllningen(2 st med vaniljfyllningen och 2 st med kanelfyllningen), rulla ihop. Skär upp rullen i ca 2-3 cm bitar, lägg i pappersformar, ställ på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ca 8-9 minuter.
åh va gott det låter mami :)