Potatissallad

4 port

8-10 kalla, kokta potatisar (ca 3/4 kg)
2-3 msk hackad gul lök, purjo- eller gräslök

2 dl gräddfil
1 krm salt
1 msk senap
½ tsk curry


Skala och skär potatisen i skivor eller tärningar. Varva dem med någon av löksorterna i en skål.
Blanda gräddfil, salt, senap och curry. Häll över såsen och blanda salladen.

 


Smulpaj

Smulpaj är gott och enkelt att göra och man kan ha vilka bär eller frukter man vill. Jag gör alltid en dubbelsats av smulpajen, för att det blir godast då. Sedan kan man ju förbereda smulpajdegen i förväg och ha i kylen, för att snabbt tillreda pajen efter tex maten.

Smulpaj

2 dl vetemjöl
3 msk socker
100 g smör eller margarin

äpplen, blåbär etc

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och socker, lägg i matfettet och smula i hop till en smulig massa. Strö över frukt eller bär i en pajform. Grädda i ca 15-20 min.

 

 


Äppelpaj med knäckigt täcke

Äppelpaj

6 st äpplen

150g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienserna utom äpplena.
Skala och kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en pajform, fördela smeten över.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Servera med Vaniljvisp eller glass.



Kanel-och vaniljbullar

Jag brukar göra en dubbelsats av bulldegen och göra hälften kanelbullar och hälften vaniljbullar.

              


Deg:

300 g margarin
10 dl mjölk
100 g jäst för söta degar
1 tsk salt
2 dl socker
4 tsk malen kardemumma
ca 2,6 l vetemjöl

2 ägg
pärlsocker

Fyllning 1:

250 g smör (rumsvarmt, mjukt)
2,5 dl socker
½ dl kanel
1 msk vaniljsocker

Fyllning 2:

250 g smör (rumsvarmt, mjukt)
2 dl socker
4 msk vaniljsocker

Smält matfettet i en stor kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är fingerljummet, ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, lös upp jästen med mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet. Rör till en blank smet, rör i resten av mjölet och knåda till en smidig deg. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Gör under tiden fyllningarna:
Blanda ihop ingredienserna i två skålar och rör ihop så att det blir en jämn röra.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda degen smidig, dela i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel, bred på fyllningen(2 st med vaniljfyllningen och 2 st med kanelfyllningen), rulla ihop. Skär upp rullen i ca 2-3 cm bitar, lägg i pappersformar, ställ på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ca 8-9 minuter.


 

 


Havretosca i långpanna

150 g smör
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

glasyr:

150 g smör
2 dl socker
6 msk ljus sirap
3 dl havregryn

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning. Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen.


Mjuka chokladrutor

300 g smör
6 dl socker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl hett vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en stor gryta, låt svalna. Blanda i socker och ägg. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och rör till sist ner vattnet. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i nedersta delen i ca 20 minuter.

Nougatrutor


300 g smält smör
9 dl havregryn
1/2 dl ljus sirap
3 dl socker
4 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver

300 g nougat

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör ner alla ingredienserna. Häll smeten i en smord liten långpanna, ca 20x30 cm, platta ut smeten. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut kakan och hyvla nougaten med en osthyvel över den varma kakan och bred ut så att det täcker överallt. Låt kakan svalna.

Kladdkaka





Den här kladdkakan blir inte så "kladdig" utan är lite mera fast i konsistensen och har en kraftig chokladsmak. Det första receptet är för en rundform och det andra receptet är för långpanna.


Kladdkaka

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret i en stor kastrull, låt svalna. Rör ner socker, kakao, vanilsocker, ägg, bakpuler och mjölet sist. Häll smeten i en smörad rundform, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min.



Kladdkaka i långpanna

8 st ägg
12 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl kakao
6 dl vetemjöl
400 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna i nämnd ordning. Häll smeten i en smord långpanna och grädda i ca 35 minuter.


Laxfilé i ugn

Det här är en superenkel och god laxrätt, med riktigt smör och grädde! Det blir otroligt god smak och laxen blir saftig, samtidigt som det är mättande. Vill man köra LCHF, så är det fint att ha en god sallad till. Receptet kommer nedan.

Före


Efter


ca 6 port

ca 12 skivor laxfilé
ca 200g smör
5 dl grädde
citronpeppar, salt
ev dill

Sätt ugnen på 225 grader. Ta bort skinnet på laxen och dela den i lagom bitar. Doppa undersidan i vetemjöl och lägg i en ugnsform. Salta och peppra. Smält smöret och häll i formen, det ska täcka ungefär halva laxen. Sätt in formen i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen och häll på grädden och ev strö på dill, sätt in i ugnen i ca 15 min.
Servera med ris och en grönsallad.


Ugnsstekt falukorv

Det här är en enkel och snabb maträtt som man kan variera som man vill, jag föredrar ost och Jonnys senap, antingen den som är söt-stark eller bara stark. Runtomkring kan man lägga tomater, lök, tomatpuré mm. Till maträtten kan man servera potatismos, makaroner



Före


Efter

ca 6 port

1 korvring ca 800g

ca 14 skivor ost + riven

senap (söt-stark)

Tomater, ca 3 st

Dela korvringen i två delar, skär jack i korven, till hälften, ca 7 st på varje del. Lägg i en ugnsfast form. Lägg en klick senap på varje ostskiva, rulla ihop och tryck ner i skårorna. Skiva tomaterna och lägg runtomkring, strö på riven ost. Sätt in formen i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min. Servera med potatismos, makaroner och en sallad till.


Hej! Det är jag som är Maarit

Här tänkte jag lägga in recept och bilder på de maträtter och bakverk jag gör, så småningom, när jag kommit igång. Vi ses!



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0